dům U Zlatého žaludu

Jednopatrový objekt pod zvalbenou sedlovou střechou se symetricky řešeným devítiosým průčelím. Pětiosý starší základ ve strední cásti. Na středu je vzepjatá hl. římsa, nad ní trojosý štít střešní nástavby završený fragmentem nízké sošky. Okna rámují kamenná hruběji přitesávaná ostění nebo šambrány z omítky. Nad přízemím obíhá budovu kordonový pás. K boku budovy navazuje ohradní zeď zahrady s vjezdem s půlkruhovým záklenkem. Hl. vstup je ve dvoře, má sedlový portál s uchy a plochým klenákem. V 1. p. vystupuje uprostřed petiboký balkon s jednoduchým prutovým zábradlím. Prosklené balkónové dveře v olištovaném ostění sledují oválná okénka, další okénko v nadpraží uzavírá segmentový záklenek. Štítový nástavec vrcholí trojúhelným štítkem s bohatou římsou. K domu přiléhá dvorek s přízemní protáhlou zástavbou podél terasové zdi. Za ní je zahrada, která byla připojena až po zakoupení domu pro ubytování loretánských zpěváčků ve 20. letech 18. stol. Na J straně zahrady stojí novodobá garáž s vraty v ohradní zdi. Jediný sklepní prostor pod vých. dílem střední části objektu je zaklenut valenou klenbou z lomové opuky. Jádrem objektu je jeho starší střední díl. Na vstup ze dvora navazuje hala s bočním vřetenovým dvouramenným schodištěm. Z haly vedou dva pravoúhlé olištované portálky do soustavy přilehlých prostor, z nichž pouze protilehlý schodištní překrývá valená klenba s jednou pětibokou a jednou novodobě deformovanou výsečí. Ostatní místnosti mají trámové záklopové stropy. Dolní mezipodesta schodiště má křížovou klenbičku, nad horní mezipodestou je placka se zrcadlem. V 1. p. se dispoziční rozvrh opakuje, místnosti jsou ale plochostropé. Strop haly v 1. p. člení oválné zrcadlo a fabion. Olištovaný portálek vede do střední místnosti s dvojitým stropním rámcem. Objevuje se tu bohatý štuk s motivem akantu, doplněný postavičkami andílku. K západu vede olištovaný portálek do místnosti, kde pod fabionem probíhá profilovaná římsa. Podobně je tomu i u sousední nárožní místnosti sev. traktu, kde strop navíc clení rozměrné olištované zrcadlo vykrajovaného a zalamovaného obrysu. Poslední olištovaný portálek v 1. p. spojuje dvě záp. místnosti dvorního traktu.