dům U Sv. Michala

Spolu se sousedními čp. 81 a 82 tvořily celek, postavený na konci 17. st. a na počátku 18. st. na městišti několika starších objektů, přistavených ke zdi zahrady kapucínského kláštera na rozhraní 16. a 17. st. a zcela zničených za třicetileté války. K rozdělení na tři dnešní čp. došlo v l. 1804 - 5. Patrový objekt na obdélníkovém půdorysu postavený těsně ke zdi kapuc. kláštera. Hlavní vstup uprostřed má jednoduché klasic. dveře. Všechny prostory uvnitř objektu jsou plochostropé, od hl. vstupu vede dřevěné schodiště do 2. NP. Dům není podsklepen. Objekt v podstatě barokního původu je první, odpovídající charakteru zástavby Nového světa. V posledních letech v něm již nikdo nebydlí a objekt je v havarijním stavu.