měšťanský dům U Zlatého čápa

Drobný jednopatrový řadový domek byl budován jako součást zástavby vetší protáhlé parcely na místě starších stavení, zničených za třicetileté války. Se stavbou započal před r. 1672 řezník Václav Kohout a pokračoval v ní v 1. čtvrtině 18. stol. další majitel, Josef Šafránek. V r. 1730 byla oddělena část stavení na parcele dneš. čp. 83-84 a r. 1796 se dnešní čp. 84 zcela osamostatnilo. V r. 1890 bylo rekonstruováno dev. schodiště a oddělena půda, v l. 1990-93 došlo ke zvýšení objektu a radikální přestavbe, neprováděné ale v souladu s požadavky památkových orgánu. Poslední přestavba pozměnila starší tříosé průčelí s vikýřovým nástavcem vpravo na dvoupatrové: trojúhelný štít nástavce podpíraly na bocích pilastry s římsovými hlavicemi, do lehce konkávně prohnuté steny mezi pilastry, uzavřené pod štítem segmentem, bylo vloženo prosté okénko. Okna průčelí rámují pásové šambrány, novodobě obnoven byl i obdélný vstup v pravé krajní ose přízemí. Prostory nepodsklepeného domku jsou všechny plochostropé.