palác U Beránka

Nárožní dvoupatrový palácový objekt, čtyřkřídlý kolem středního nádvoří. Další jednopatrové křídlo s podkrovím navazuje jižně mezi Husovou ulicí a zadním předdvořím při čp. 242. Dům na místě dvou středověkých objektů, upravován v 18. století, další úpravy v 19. století, dílčí změny v letech 1940-42. Hlavní průčelí do Husovy ulice je pětiosé, v patrech se širokými okenními otvory na místě sdružených oken. Vstupní kamenný portál s kartuší s dvouhlavou orlicí (na hrudi paarovský znak). Vrata dvoukřídlá s prostřední brankou. Ozdobná kovová mříž v nadsvětlíku. Fasáda do Řetězové ulice je devítiosá, okenní otvory obdobné jako u hlavního průčelí. Na nároží soška Piety na konzole ve štukovém rámu, chráněna stříškou (kopie originálu uloženého v Muzeu hl. m. Prahy). Nádvoří s novodobě prosklenými pavlačemi. Na nádvoří stála obdélná kašna (rozebrána ?). Gotické sklepy pouze pod hlavní uliční budovou. Přízemí zaklenuto klášterními a valenými klenbami s výsečemi. První patro klenuto jen částečně (valené klenby, placky). V severovýchodní nárožní místnosti odhalena raně barokní freska s orientálními figurálními a živočišnými motivy. Druhé patro plochostropé. Hlavní tříramenné schodiště na půdorysu polovičního šestiúhelníka je částečně vysunuto do průjezdu