dům U Zlatého slunce

Nárožní jednopatrový domek pod pultovými střechami na nepravidelné protáhlé parcele začal vyrůstat při obvodové zdi původního rozlehlého celku (dnešních objektu čp. 88, 90 a 96) někdy na přelomu 17. a 18. stol. Celý objekt tvoří tři výškově odlišné části. Východní díl je jednopatrový, tříosý. Na něj navazuje střední, nižší 3 osá část se zalomenou severní stranou je rovněž jednopatrová, k němu se připojuje nejnižší zaoblená část stočená k úpatí Černínské ulice a přimknutá k fasádě domu čp. 96 (pouze 1 vstup a 1 okno, vstup byl později zaslepen, po roce 2022 opět obnoven). Vstupní dveře v nejvyšší části domu jsou opatřeny oplechovanými vstupními dveřmi a ve střeše s novodobým vikýřem. Omítkové lišty rámují pouze okno v přízemí. Novodobou úpravu nese i jednoosý bok tohoto dílu. Malý sklípek, situovaný pod záp. částí levého dílu domu, byl zaklenut kolmo k průčelí vedoucí cihelnou valenou klenbou, nad schůdky z přízemí se objevují segmentové výsece. Jednotraktová dispozice nadzemní části zahrnuje neklenuté prostory, v přízemí dílem s trámovými podhledy. Část prostoru vstupní síně zakrývá trámový strop s přeneseným malovaným záklopem s květinovými ornamentálními motivy (údajně z Martinického paláce čp. 67/IV), sousední nárožní místnost nese trámový strop s omítnutým podhledem. Další úseky trámového stropu se dochovaly v přízemí a v patře středního dílu. Ostatní místnosti domu mají stropy přímé.