venkovský dům U Raka

Areál zaujímá nárožní lichobežníkovou parcelu při dolním konci schodu Černínské uličky a severním okraji nepravidelného plácku, při ústí ulice Nový Svět. Parcela je ve svém jižním dílu zastavena dvěma samostatnými přízemními domy, hloubkově orientovanými, s úzkým obdélným dvorkem uprostřed. Ten je při západním i východním okraji uzavřen krátkými úseky ohradní zdi se vstupní branou při ulici. K severnímu domu přiléhal původně dvůr s lichoběžníkovitou kůlnou - dnes je zde dvorek se schodištem na horní terasu, která však leží na cizím pozemku. Ohradní zeď s brankou obíhá také tento dvorek. Její severní část je však dnes srovnána s terénem sousedního pozemku. Roubená stavba: Dům na obdélném půdoryse je situován podél jižní strany areálu. Je nárožní, přízemní, nepodsklepený. Střecha domu je valbová, kryta šindelem. Západní část domu je roubená, otevřena do krovu. Východní část je zděná. V roce 1990 proběhla celková rekonstrukce domu při které bylo roubení nahrazeno kopií a došlo ke změně dispozice. Zděná stavba: Přízemní dům na obdélném půdoryse je umístěn uprostřed parcely, s dvorky a ohradní zdí po stranách. Dum je nepodsklepený. Střecha domu je valbová, s pultovými vikýři, krytá pálenou krytinou. Omítané fasády jsou prolomeny drobnými okny s plochými šambránami. Po přestavbě na penzion, v roce 1994, došlo ke změně dispozice a k využití podkroví.