dům U Jezulátka

Dům nepravidelné dispozice na půdorysu písmene L se třemi malými vnitřními dvorky. Objekt je dvoupatrový při Liliové ulici, jednopatrový při Řetězové ulici. Původně tři samostatné objekty se složitým stavebním vývojem od 15. století, spojeny roku 1621. Renesanční přestavba, úpravy koncem 18. století (1796, Karel Schmidt). Neorenesanční úprava. Dvoupatrové neorenesančn průčelí do Liliové ulice má šest okenních os. Vstupní vrata dvoukřídlá s nízkou nadsvětlíkovou částí. Plocha křídel členěna do čtverců s úhlopříčkami. V nadsvětlíku kovová ornamentální výplň. Mezi okny prvního patra je ve štukovém rámu domovní znamení - obraz Jezulátka (malba na plechu). Ze sedlové střechy vystupují dva štíty vikýřů se segmentově prohnutými římsami. Jednopatrové klasicistní průčelí do Řetězové ulice je čtyřosé. Vstup se zamřížovaným nadsvětlíkem obložen kamenným ostění. Podsklepena je pouze severní a západní část objektu. Ve sklepech zachovány gotické konstrukce (valené klenby). Prostory přízemí jsou kromě východní části zaklenuty (české placky, aj.). Místnosti východní části přízemí a vyšších pater jsou převážně plochostropé. Vertikální komunikaci zajišťuje dvojice schodišť.