měšťanský dům

Klasicistní dům z 1. třetiny 19. stol. Pozemek, na němž se dům nachází, je sev. svahem někdejšího údolí potoka Brusnice v pokračování Jeleního příkopu za ul. U Brusnice. Již od středověku v jeho blízkosti probíhaly městské hradby. Parcela v příkrém svahu mezi schodištěm v Černínské ul. a parčíkem při ul. Jelení, je členěná dvěma úrovněmi teras. Je ze všech stran ohrazena kamennou omítanou ohradní zdí. Směrem ke schodišti v úrovni nižší terasy ji prolamuje obdélná branka a o terasu výše půlkruhově zaklenutá brána, uzavřená dvojkřídlými vraty s brankou z diagonálně kladených prkének (novodobá replika). Dům obdélného půdorysu je zastřešený valbovou střechou, do níž je na sev. straně vložen dřevěný vikýř. Protože stojí ve svahu, je z již., vých. a záp. strany jednopatrový, ze sev. strany přízemní. V terasní zdi vede při vých. straně domu schodiště na spodní terasu. Všechny fasády jsou obdobně členěné: nároží domu zvýrazňuje kvádrová rustika se střídavým rytmem delších a kratších obdélníků. Dům není podsklepen (sklep je vhlouben do svahu pod horní terasou východně od domu), dispozice přízemí i patra je dvoutraktová, místnosti jsou plochostropé.