dům U Zlatého bažanta

Dum byl původně přistaven v letech 1717-1726 jako součást k dnešnímu čp. 97. Podle smlouvy s kapucíny z r. 1717 má objekt dodnes samostatně vyzděnou zadní zeď, při ohradní zdi sousedního kapucínského Lazaretu. V r. 1761 získala tehdejší majitelka od obce ještě „pustá místa nad a pod jejím domem". V r. 1806 bylo od celku odděleno dnešní čp. 95. Klasicistní dělení jeho vnitřku a členění průčelí je dílem přestavby z r. 1822 provedené podle plánu stav. Karla Pollaka. Přízemní přestavba k sev. štítu je novodobá, stejně jako ohradní zeď navazujícího dvorku s přízemním domkem při jeho sev. obvodu. Poslední vetší přestavby byly realizovány v l. 1959 a 1991-94. Průčelí domku pokrývá omítková rustika, střední pravoúhlý vstupní portálek pětiosé fronty rámuje hladký pas, okna lemují profilované šambrány. Od slepého okna 1. p. ve 2. ose zprava bylo vloženo na dům novodobé domovní znamení v oválném rámu. Navazující ohradní zeď sev. dílu parcely prolamují okénka do novodobých dvorních přístaveb; mezi nimi byl zřízen vjezd na dvůr pod vysokým segmentovým záklenkem. Rovněž novodobý dolní dvorní domek se sedlovou střechou se otevírá k severu třemi prostými okny. Jednotraktový nepodsklepený dům, dělený dosud převážně klasicistními konstrukcemi, obsahuje pouze plochostropé prostory.