dům U Švandů

Nárožní dvoupatrový čtyřkřídlý objekt s vnitřním dvorem. Dvoutraktové křídlo do Liliové ulice ustupuje z uliční čáry. Průčelí je devítiosé s novorenesančními prvky (edikulové šambrány, aj.) Podobně je pojata také část zalomené fasády severního křídla do ulice Zlaté, zbývající část fasády od zalomení je řešena skromněji. Sklepení a základní dispozice severního křídla pochází z gotické výstavby. Severní křídlo je v zásadě dvoutraktové, s mělkým přiléhajícím schodištním dvorním traktem. Obě dvorní křídla jsou jednotraktová. Dvorní fasády západního, severního a východního křídla jsou pavlačové. Jižní dvorní fasáda je uzavřená, symetricky komponovaná, se zvýrazněnou střední částí - pseudorisalitem (se slepými okny) ukončeným štítem. V tympanonu štítu je Boží oko. V úrovni přízemí předstupuje při pseudorisalitu edikula, v jejíž nice je za sklem umístěna dřevěná socha sv. Jana Nepomuckého. Ve slepém okně pseudorisalitu v úrovni prvního patra umístěna oválná kartuše s domovním znamením (obraz Panny Marie s Ježíškem, olej na plechu; patrně druhotné umístění, přenesen z uliční fasády). Interiéry přízemí převážně klenuté, patra plochostropá. Střechy uličních křídel jsou sedlové, nad dvorními křídly pultové. Klasicistní přestavba roku 1844, neorenesanční úprava r. 1874 (J. Dobr).