městský dům

Domek (dnešní přízemní díl) při ohradní zdi kapucínské zahrady si r. 1683 postavil Lorenz Kockhut. V r. 1717 bylo přestavováno dolní křídlo (oddělené r. 1805 jako samostatné čp. 95) a v r. 1765 krátké křídlo horní. R. 1816 byla zchátralá stará přízemní část dnešního čp. 97 zcela přestavěna podle I. Palliardiho. Jednopatrovou přestavbu při již. boku staršího stavení realizoval r. 1853 pekařský mistr Petr Šourek podle plánu stav. A. Hellmicha. Stavba byla dokončena následujícího roku pod vedením stav. Jos. Liebla. Vnější fronta do Černínské ul. počíná nahoře novodobou ohradní zdí dvorku na jejíž nároží byla na pilířku osazena socha sv. Jana Nep. charakteru lidové tvorby. V ohradní zdi byl zřízen vjezd pod segmentovým záklenkem, na který navazuje opět novodobě upravený trojúhelný štítek přístavku býv. stáje. Sousední patrové stavení z r. 1753 bylo při novodobé rekonstrukci opatřeno šikmými přezdívkami a pozměněn rytmus otvoru. Nejstarší přízemní stavení zůstalo v podobě, které mu dala Palliardiho přestavba, s obdélným pískovcovým portálem uprostřed a s dvojicemi sdružených oken po stranách. Okna rámují hladké šambrány s klenáky. Prostory v přízemí byly zčásti zaklenuty cihelnými segmenty, 1. p. je zcela plochostropé. Pod terén nepravidelné zahrádky, odkrojené dodatečně od zahrady "Lazaretu", vniká z přízemí patrové části objektu menší plochostropý sklípek. Terasovitě odstupněná zahrada uzavírá zídka s pilířky, které zdobí pískovcové vázy, mezi stejné pilířky byla vsunuta i kamenná balustráda po stranách vyrovnávacích stupňů.