dům U Města Betléma

Dvoupatrový, zhruba obdélný dům se zadnim dvorem, dvoutrakt. Průčelí do náměstí je dnes čtyřosé (levá osa sdružená), tři osy vpravo v rizalitu. V levé ose slepý portál s vrcholně barokní modelací (ve zbořené pravé části mu odpovídal portál vjezdu). Patra oddělují profilované kordonové římsy, korunní římsa s barokní profilací. Okna lemována nově profilovanými šambránami. Východní stěna domu byla po odbourání pravé části nově upravena. Z dvorní pětiosé fasády vystupuje barokní rizalit. Ve sklepech dvě gotické části dodatečně barokně propojeny, klenby valené. V přízemí převážně klenby valené s pětibokými výsečemi. Obdobné zaklenutí též v západní části prvního patra, zbývající prostory obou pater jsou plochostropé. Trojramenné vřetenové schodiště situováno v zadním traktu. Střecha novodobá, zvalbená, s novodobými vikýři s okenními otvory do podkroví. Na východní straně vystupuje z podkroví přemostění do Betlémské kaple; spojovací průchod má zděný parapet, je kryt sedlovou stříškou na dřevěných hranolových sloupcích. Přemostění je podklenuto obloukovým pasem. Dnešní podoba z roku 1952.