Vrbnovský palác

Nejstarší písemná zpráva vážící se k tomuto městišti je z r. 1407. Objekty, které zde byly, padly za oběť husitským válkám a požáru 1541. Poté zde byl vystaven dvoupatrový renesanční dům, rozšířený o loubí, který se s přední částí východního křídla dochoval včetně dispozice. V roce 1661 nechal hrabe František z Vrbna přestavět dvorní křídla a jižní dum do Úvozu. Na konci 17. st. a ve 20. a 30. letech 18. st. byly v rámci úprav některé komnaty vybaveny štukovými zrcadly a nástěnnými malbami. R. 1837 byl dům získán pro Ústav pro slepce a v souvislosti s tím byl upraven. Další adaptace proběhla po 1949 a 1993-98 došlo k rekonstrukci. Objekt sestává z obdélné hlavní budovy při Loretánské ul. a navazujícího lichobežníkového dílu o pěti křídlech kolem dvou dvoru na nestejných úrovních. Do Loretánské se obrací dvoupatrová fasáda o pěti sdružených osách a pěti arkádách loubí. V pozadí loubí je klasicistní segmentové zakončený portál s trojdílnými vraty s výplněmi s motivem slunce. Okna mají stuhové šambrány, v 1. p. mají úseky nadokenní římsy. Fasáda do Úvozu je osmiosá, členená kordonovými římsami. Při spodním nároží vybíhají dva přízední pilíře nesoucí na konsolách dřevený arkýř. Suterénnní prostory mají valené a neckové klenby s výsečemi. Schodište do patra má křížové klenby s hřebínky. V 1. p jsou tři representacní sály: Velký severní sál má ve štukovém zrcadle doplněném rozvilinami, festony, girlandami fresku Souboje Patrokla s Hektorem. V oválných kartuších jsou alegorie ročních období a v medailonech znamení zvěrokruhu. Ve Žlutém sále je kruhové zrcadlo s Aeneem prosícím o pudu krále v Latiu. V kruhových medailonech jsou další výjevy z bájí. Jižní velký sál má na východní straně arkýř s pódiem. Výzdoba je ze dvou etap: kol. 1700 štuk. zrcadla s giralndami a 30. léta 18. st. Páskový ornament s mřížkou. Ústřední malba zachycuje vyslance poražených Samnitu, kteří přinášejí zlato Marcu Curiu Denátovi. V medailonech jsou další výjevy z římských bájí. Steny arkýře, stejně jako okenní niky a meziokenní prostory jsou v umělém mramoru se zlacenou páskovou ornam. nikou.