dům U Hodinářů

V jádru renesanční dům (60. léta 16. stol. a 1597), barokně přestavěný. Ve sklepe je zachován úsek gotické hradební zdi. Šířková obdélná parcela je zastavena řadovým třípatrovým domem o šesti osách. Přízemí prolamují tři půlkruhové arkády loubí, nesené kvádrovými pilíři. Hladkou fasádu člení nárožní bosáž a kordonové římsy nad přízemím a 2. p. Sedlovou, do dvora zvalbenou střechu, doplňuje v ulici trojice tříosých valbových vikýřů, ve dvore dva vikýře. Na záp. straně dům o loubí předstupuje před sousední čp. 107, nároží jednoosé štítové fasády člení bosáž, přízemí se otevírá arkádou loubí. Polygonálně ukončený schodištový přístavek s okny vybavenými barevnými skly v olověných rámech s motivy květin v květináči. Dispozice přízemí sestává z traktu loubí a na něj navazujícího hloubkového čtyrtraktu (novodobě prodlouženého u schodište). Obdélné, valeně klenuté sklepy, se nacházejí pod pravým a levým krajním traktem hloubkového čtyrtraktu (bez loubí) a pod vetší částí loubí. Již. stěnu sklepu tvoří 1,60 m široká gotická hradební zeď. Loubí je zaklenuto třemi poli křížové klenby s pětibokou výsečí nad vchodem.