dům U Šliků

Nárožní protáhlá parcela, rozložená podél Pohořelce klesajícího k Loretánskému nám., je zastavena ve svém západním díle trojkřídlým objektem. Východní cíp parcely vyplňuje zahrada. Uliční a východní křídlo domu jsou dvoupatrová, se sedlovými střechami, otevřenými řadou pultových vikýřů. Úzké západní křídlo, přiléhající k hranici sousedního domu čp. 112, je ve své jižní části též dvoupatrové, v severním úseku jednopatrové, oba díly s pultovou střechou. Křídla objektu svírají obdélný dvůr, od severu uzavřený ohradní zdí, ke které jsou přistavěny kůlny a garáže s pult. střechami. Protáhlé klasicistní uliční průčelí domu je ve své přímé části dvoupatrové sedmnáctiosé, v zalomeném vých. nárožním dílu dvouosé. Přízemí pokrývá pásování, uzavřené kordonovou římsou, nad níž probíhá pod okny 1. p. průběžná podokenní římsa. Symetrii přímé části průčelí zvýrazňují vysoké pilastry, oddělující krajní osy a tři střední osy, tvořící nevýrazný rizalit. Vysoký pilastrový řád je nasazen na průbežnou podokenní římsu v 1. p. a svými římsovými hlavicemi podpírá architráv hl. římsy. Pískovcový vjezdový portál uprostřed přízemí uzavírá segmentový záklenek, balkónovou desku nad ním podpírá dvojice prohnutých krakorců a chrání ji kovové prutové zábradlí, provazované kosočtverci. Pův. jednoduché otvory v přízemí po stranách vjezdu zčásti pozměnily novodobé úpravy, okna pater s olištovanými šambránami doprovázejí v 1. p. odsazené přímé nadokenní římsy a ve 2. p. podokenní římsové desky, podložené dvojicemi plochých konsolek. Podél dvorního průčelí uličního křídla probíhají v obou patrech pavlače se zábradlím z profilovaných litinových tyčí, podložené prohnutými kamennými krakorci. Otvory dvorního průčelí i vnějšího boku vých. křídla, obrácené do menší nárožní zahrady lichobežného půdorysu, vetšinou postrádají omítkové členění. Pamětní deska na průčelí vedle vjezdu připomíná, že se v tomto dome 19. IX. 1849 narodil jeden ze zakladatelů českoslovanské sociálně-demokratické strany Josef Boleslav Pecka-Strahovský; v l. 1857-59 zde žil archeolog Václav Krolmus. Západní část přízemí má ploché segmentové klenby. V přízemí příčně valené ploché klenby. Pod východním dvorním křídlem klasicistní sklepy se segmentovou klenbou.