dům U Kundraticů

Hl. dvoupatrová budova, krytá podélnou sedlovou střechou s bočními valbami, se k ulici otevírá raně barokním průčelím se sedmi pravidelnými oblouky loubí, nad nimiž hledí v každém patře 16 oken. Půlkruhové oblouky loubí doprovázejí z obou stran úzké obdélné otvory. Všechny jsou podloženy sokly s deskovými hlavicemi a jejich cvikly vyplňují vpadlá olištovaná zrcadla. Pod okny obou pater probíhá spojitý pás mezi kordonovými římsami a průběžnými zalamovanými podokenními římsami, s obdélnými parapetními výplněmi. Okna rámují olištované šambrány s uchy a kapkami, doplněné v 1. p. trojúhelnými a segmentovými frontony v rytmu 4-8-4. Střešní rovina byla k ulici prolomena devíti vikýřky. Dvorní prúčelí hl. budovy clení v přízemí otvory průjezdu, vpravo s přizdívkami, okna pater orámována šambránami s uchy a kapkami jsou opět podložena pásy v úrovni podokenních říms a pásy kordonovými. Dvoupatrové záp. dvorní křídlo vykrajují v patrech dvojice sdružených oken ve společných olištovaných šambránách; kratšímu vých. dvornímu křídlu byla v přízemí předsazena arkáda, před ní probíhá pavlač s prutovým zábradlím, podpíraná jednoduchými kovovými konsolami, která se opakuje i ve 2. p. Otvory v patrech vetšinou lemují stuhové šambrány s uchy. Původně samostatný zadní domek v renesančním zdivu tvoří obdélné dvoupatrové křídlo podél hranice s čp. 113 a k němu kolmo připojené kratší křídlo o patro nižší. Mezi obě křídla byla vložena polygonální schodištová věž s jehlancovou stříškou. K věži přiléhá od jihu dvoupodlažní arkýř podložený dvojicemi v obrysu zaoblených krakorců. Dvorní průčelí nižšího křídla zdobí nad přízemními přístavky malba slunečních hodin s letopočtem 1689. Sdružená i jednotlivá okna zadního stavení převážně rámují stuhové šambrány. Tak je tomu i na sev. průčelí zadního stavení, na které navazuje zahrada. Pův. vstup do zahrady tvořil dochovaný portál s kamennými kvádry bočních dveří, na kterých spočívá segmentová supraporta ozdobená koulí a piniovými šiškami. Pod okny v přízemí pravého dílu průčelí byly vykrojeny dvě niky půlkruhového průřezu, završené konchami.