mýtnice

Stejně jako další miniaturní objekty v těchto místech Pohořelce má stavba pauperitní charakter. K trojosé patrové fasádě se připojuje po pravé straně přízemní přístavek, který ale patrně pochází z pův. výstavby. Poměrně vysoký sokl stavby způsobuje svažitý terén, ve střední ose přízemí se nalézá domovní portál s kamenným stuhovým ostěním a s jednoduchým nadsvetlíkem (dveře jsou tu novodobé). Novodobé jsou rovněž mříže, které chrání okna po stranách vchodu, stejně jako jejich stuhové šambrány. To platí i pro obdélná okna patra a patrně i mohutný fabion, který fasádu ukončuje. Zcela nově (1993) byla řešena podoba přístavku, kde dřívější (ale nikoliv původní) garážový vjezd nahradilo okno a vchod do nově zřízeného prodejního stánku, který byl prolomen ze strany. Domek zůstal nepodsklepen. V přízemí uprostřed je předsíň s dřevěným schodištěm do patra. Vlevo leží prostor s dřevěnými trámy, vpravo se v místnosti zachovalo v části deštění, strop tu má odsazený fabion s profilovanou římsou pozdně barokního charakteru. Umělecko-řemeslné detaily v interiérech však pocházejí z meziválečné obnovy. Patro je vybaveno plochými stropy. Již. hraniční zeď, k níž stavba přiléhá, je zčásti zachovanou gotickou zdí opevnění, které také vymezovalo strahovskou kanonii.