Backenhauslovský dům

parcela na sev. straně Pohořelce, a níž se domek nachází, sousedí s gotickou hradební zdí, které je zároveň ohradní zdí Strahovského kláštera. Řadový dvoupatrový dům, zastřešený valbovou střechou s vloženým podkrovním nástavcem (podkrovím 3. p.), se obrací do náměstí sedmiosou fasádou. Střední osy včetně střešního nástavce tvoří mělký rizalit. Patra oddělují ploché kordonové pásy, rizalit je vyznačen ve výši domu probíhajícími pásy rustiky po stranách a lisenami mezi okny. na krajní pravé ose je v přízemí umístěn velký půlkruhově ukončený krámcový výkladec, v rizalitu pak segmentem ukončená okna a vchod do obchodu. Okna v patrech rámují šambrány s lištou, nasedající na přímé parapetní římsy, v 1. p. rizalitu je doplňují segmentové římsy. parcela je zcela zastavěna dvoutraktovým domem, jehož zadní část osvětluje světlík, zasklený vrchlíkem ve střeše. Pod domem je velký, valeně klenutý barokní sklep a dva menší klasicistní sklepy. na domovní chodbu, klenutou třemi poli křížové klenby do pasů, navazuje v zadním traktu zleva jednoramenné schodiště do pater. Místnosti přízemí jsou všechny klenuté, dílem křížovými, dílem valenými klenbami s výsečemi. Dispozice 1. - 2. p. se shoduje, místnosti jsou plochostropé. ve 2. a podkrovním 3. p. je do světlíku vložena pavlač.