dům U Zlatého stromu

Dům upoutá svým červeným zbarvením fasády, kterým je odlišena starší část od hrubé necitlivé nástavby mohutného trojúhelného štítu. pův. stavba končila dvojicí štítů s trojůhelnými frontony a volutově stočenými křídly. Levý prolamovala dvojice pravý jen jednom okno s obíhajícími stuhovými šambránami. okna, 1. p., odděleného od štítů profilovanou kordonovou římsou, mají šambrány vytvořené až v průběhu 19. stol., spočívajících na profilovaných kordonových podokenních římsách. Také patrer odděluje římsa patrně s novější profilací z 19. století. Přízemí až na vchod v nejkrajnější pravé ose byly postupnými úpravami přetvořeny do dnešního vzhledu, kde jednotlivé otvory provázejí napodobeniny barokních šambrán. Vchod do strahovské kanonie vpravo rámuje kamenné vrcholně barokní ostění z 1. pol. 18. stol., doplněné o supraportu, zakončenou přímou zvlněnou římsou. R. 2000 restaurováno kamenné poprsí strahovského opata Mariána Hermana se znakem kláštera, instalované nad barokní brankou průchodu ke klášteru. Bustu vypracoval asi Jan Antonín Quitainer kol. r. 1741. Boční vstup do areálu kanonie tu nepochybně existoval již dlouho předtím, bezpečně je doložen koncem 16. stol. Pouze pod nepatrnou částí objektu se nachází sklep, jehož obvodové zdivo je zčásti ještě středověkého původu, ikdyž valená klenba je mladší. Přízemí je zaklenuto pouze v zadní části, sestávající ze dvou prostor ve značně odlišné úrovni terénu (pravou, menší část tvoří zmíněný sklep). Velký prostor je zaklenut z kamene valeně, s pětibokou výsečí; tato klenba je nepochybně renesanční či spíše raně barokní. Budovu v přední části rozděluje střední chodba, na níž navazuje točité vřetenové schodiště s kamennými stupni. V části jsou novodobé vstupy s typizovanými dveřmi, v části se zachovaly barokní portálky. jeden při vstupu na schodiště, druhý při vstupu do zahradního traktu. Jestliže přízemí je v konstrukcích převážně renesančního původu, vyšší patra vznikla nepochybně již jako barokní novostavba jen s drobnějšími klasicistními zásahy. v patře jsou stropy opatřeny klasicistními fabiony, stejně ve 2. p. Podle restaurátorského průzkumu, zde pod těmi konstrukcemi z 19. stol., nejsou žádné starší.