dům U Zlatého pluhu

Fasáda vychází z upraveného raně barokního členění z konce 17. stol., odpovídají tomu pilastry vysokého řádu s jednoduchými dórskými hlavicemi. pilastry oddělují dvě dvojice sdružených okenních os nověji profilovanými šambránami. Okna 1. p. mají tvary odpovídající nejpozdnějšímu klasicismu, stejně jako lištové šambrány oken. průčelí ukončuje volutový štít, ne nějž navazuje plná atika. V přízemí jsou viditelné dvě slepé arkády, v levé poloeliptický krámcový portál nepochybně pozdně barokní, vpravo je vidět zbytek pův. raně barokního ostění z konce 17. století s uchem, který odděloval nadsvětlík. Na středním pilastru je umístěno malované znamení, které zřejmě jen zčásti vychází z původního. Zobrazen je zde pluh, pod nám nápis U ZLATÉHO PLUHU. Dvorní průčelí je novotvarem, vzniklým řadou adaptací. Pouze miniaturní sklípek s eliptickou barokní klenbou byl vyhlouben v zadní části objektu. Přízemí je v přední části plochostropé, klenby se objevují v jižním konci, kde s ohledem na stoupající terén mají charakter sklepa. Místnost s rovnoběžně probíhající klenbou je vyzděna z kamene, s příčnou klenbou z cihel. Tyto prostory pocházejí pravděpodobně z rozdílných stavebních etap. Dispozice patra se v předním a středním traktu neliší od přízemí, s nímž patrně vznikla souběžně. Všechny prostory mají ploché stropy, bez výraznějších architektonických či historických detailů. krov má barokní základ.