dům U Dvou zlatých hvězd

Budova ležící na hloubkové podélné parcele, obrací se na Pohořelec hl. čtyřosým, dvoupatrovým průčelím. Střední dvě osy zdůrazňuje rizalit, který v úrovni mansardové střechy (kryté prejzy) ukončuje štítový vikýř s ubíhajícími křídly. Patra oddělují jednoduché kordonové římsy, korunní římsa má ještě barokní profilaci; v nároží stavbu doplňuje ve všech podlažích rustika. Na fasádě je štuková kartuš s oválným terčem s malbou Madony. Na zadní fasádě je zachována hrázděná konstrukce 2. p. V mansardoé střeše, kterou kryjí tašky, se zachovala pův. dřevěná mansardová římsa. pouze z menší části je objekt podsklepen, protože stojí na skalním podloží jediné vyzděné sklepení (s valenou klenbou) v zadním traktu neodpovídá dispozici přízemí. Ostatní sklepní prostory (chodby) jsou přímo vytesány ve skále. Přízemí celé klenuté. klenby většinou mají oválný řez, prolamují je pětiboké výseče. Ve středním traktu se zachovala křížová klenba s vytaženými hranami, ze staršího objektu z poč. 17. stol. V předním traktu lze předpokládat původně dva prostory, vlevo větší krámec, vpravo vstupní síň, z níž byl průchod do středního traktu, ale také nástup na schodiště do patra a do sklepa. podesta v přízemí přímého schodiště a její křížová klenbička jsou z poč. 18. stol. 1. p. má obdélnou dispozici s přízemím, schodiště do vyšších pater pokračuje jako trojramenné pilířové; také vyšší podesty jsou zaklenuty křížově. patro zůstalo plochostropé, v pravé průčelní a levé dvorní místnosti se zachovalo štukové nástropná zrcadlo barokního původu (stejně jako odsazený fabion). Obdobné stropy jsou ve 2. p., zde však jen v obou místnostech předního traktu.