dům U Modrého orla

Čtyřosá fasáda dvoupatrového domu má ještě pozdně klasicistní charakter z l. 1853-56. Dům má starší konstrukce mansardové střechy. parter je novodobě upraven, s rustikou a pásováním. obnoven byl vstup v pravé ose, včetně kamenného ostění s osekanou profilací. Stejné ostění se zachovalo i zcela vlevo. V obou patrech mají okna složitou pozdně klasicistní profilaci šambrán. Dvorní fasáda je ještě pozdně barokní z doby po r. 1792. Podsklepena je pouze zadní část domu za středověkou hradbou, která dělí dům zhruba na dvě poloviny. mohutný pás při vstupu do sklepa zřejmě odpovídá šířce této hradební zdi. Následuje stejně široký a další, na něj kolmý pas, které nemají souvislost s vyšším podlažím. při vstupu do většího sklepa se objevuje pětiboká výseč, vzniklá při barokní v 18. stol. Přízemí tvořily dříve v uličním traktu dvě místnosti, z nichž jednu, zaklenutou plackou, předělila domovní chodba k novému schodišti. toto řešení jistě vzniklo do r. 1856, placka ale pochází jistě z úprav před r. 1817. Za schodištěm je prostor, kde se po zlomu valená klenba mění na segment. Traversová klenba v zadní místnosti vedlejšího traktu z r. 1893. V 1. p. se v přední polovině opakuje dispozice přízemí. Vlevo je plochostropá místnost s pozdně barokním štukovým zrcadlem; v prostoru vedle se zachoval drobný fabion. Novější zadní polovina domu se odlišuje i jinou úrovní podlaží, přístupného z mezipodesty schodiště. Prostory zde byly ve 2. pol. 19. stol. zaklenuty segmenty.