Zelený dům

Fasáda svými štíty a celkem sedmi okenními osami dokládá, že pravděpodobně vznikl na místě dvou objektů. Má jednoduché členění s nově upraveným parterem, štuková výzdoba je poněkud rustikálního charakteru. Vchod se stuhovou šambránou je patrně ještě barokní. Při poslední rekonstrukci byla v oblasti štítu kamenná stuhová ostění sdružených oken (asi z 1. pol. 17. stol.) zaměněna za dnešní nesmyslné novotvary. Pův. vzhled fasády se mnoho nezměnil. Asymetrická dvojice štítů, má tvar určován i komínovými tělesy. někdejší novodobý záchodový přístavek byl zrušen. Dům není podsklepen, ale vzhledem k silně stoupajícímu terénu za objektem, přízemní prostory v zadním traktu přebírají funkci sklepa. Jen zde jsou valeně zaklenuté místnosti (pravá, dokonce s lehkým zalomením kamenné klenby). Lze předpokládat, že tyto prostory jsou ještě renesančního původu. Pozoruhodná je v přízemí mezitraktová zeď, značně silná, která je pozůstatkem středověké fortifikace Hradčan a Strahova. Odsazený fabion v místnosti vlevo od někdejší vstupní síně (později předělené) je spíše pozdně barokní a souvisí patrně s úpravou průčelí. Fabiony v dalších místnostech jsou již mladšího původu. Ještě 1. p. je zachovala silná gotická zeď někdejšího opevnění, je zde jediná klenutá místnost, patrně někdejší kuchyňský krb. V předním traktu jsou stropy s malými fabiony zřejmě novodobými (z 2. pol. 19. stol.), v levé rohové místnosti je štukové zrcadlo asi opět pozdně barokní. Také ve 2. p. se zachovalo klenutí někdejšího kuchyňského krbu.