dům U Zlatého jablka

pův. hloubkový renesanční trojtrakt doplnila po levé straně lichoběžná část a předstupující risalit. na SZ straně domu laží dvorek, další se nachází za domem v úrovni 3. p. Sklepy objevují pod 2. renes, hloubkovými trakty vpravo a pod částí třetího vlevo. Domovní portál vede do síně, jejž je zaklenutá valeně se styčnými lunetami a slabými hřebínky na hranách, na zadní straně vede vstup do dvou valených sklepů ve svahu za domem, na pravé straně síně směrem do ulice leží nověji předělená místnost, ve dvorním traktu jsou dvě místnosti s valenými klenbami s hřebínky. Vlevo se ze síně vstupuje do chodby ke dvorku, kterou částečně vymezuje zeď z klenuté místnosti s hřebínky; další klenutá místnost je přístupná ze zadní části vlevo. Místnosti při levé hranici domu jsou plochostropé. Dispozice 1. p. je shodná, síň tu má výsečovou valenou klenbu s hřebínky, na vřetenové zdi je umístěn patrně renesanční terakotový kachel s reliéfem Madony s dítětem. V zadním traktu na síň navazuje valeně klenutá, nepřímo osvětlená prostora. Po pravé straně leží velká téměř čtvercová místnost valeně klenutá s výsečemi, na hranách opatřena páskou, ve vrcholu klenby se štukovým obdélným zrcadlem, které vyplňuje barokní olejomalba Korunovace Panny Marie. V zadním traktu jsou ze síně přístupná valeně klenutá místnost, nepřímo osvětlená. Klenuté jsou ještě dvě místnosti po levé straně síně a část rizalitu, ostatní místnosti zůstaly plochostropé. 2. p. má obdobnou plochostropou dispozici. Schodišťové rameno chrání zděné ozdobné zábradlí. Stropy dvou místností v risalitu zdobí bohatě profilovaná štuková zrcadla. Půdorys plochostropého 3. p. přímým osvětlením dvorního traktu se odlišuje od spodních podlaží, má charakter palácového piana nobile, se třemi velkými sály obrácenými do ulice, stropy zdobí vykrajovaná štuková zrcadla. Zachovala se tu řada původních barokních dveří, včetně ostění.