dům U Vejvodů

Dvoukřídlá jednopatrová budova s podkrovním patrem (hlavní budova) a secesní třípatrová příčná budova (dvorní budova). Hlavní budova: fasáda dvanáctiosá, hladká, nečleněná, tři sdružené osy v patře, arkýř na krakorcích. Střední osmiosá část nad korunní římsou atikovou zdí podkrovního patra se třemi dvojicemi okének. Na atice tři dvouetážové volutové štítky ukončené motivem rozeklaného vlaštovčího ocasu.Na boku risalitu novorenesanční volutový štít s vázami po stranách. Okna v přízemí novodobá. Půlkruhové okno v přízemí rizalitu v pravděpodobně gotickém portálu. Na čtvrté ose zleva kamenný bosovaný portál pravoúhle zakončený s půlkruhově zaklenutým vstupem, dvoukřídlá vrata s mříží z r. 1909 (novorenesanční dekor). Nad portálem okrouhlý kamenný, plasticky tesaný znak M. F. Turka z Rosenthalu a Sturmfeldu (po 1649), nesený anděly a zdobený akantovými rozvilinami. Vpravo od arkýře půlkruhově ukončený secesní portál do průjezdu, novogotický kamenný portál v boční stěně risalitu. Okna v 1.p. původní renesanční ostění s přímými parapetními i nadokenními římsami. sdružené dvojice rozděluje kamenný pilířek zdobený terčíkem se čtyřlistou růží. Západní dvorní fasáda hladká s trojúhelným vikýřem ve střeše. v přízemí představena historizující terasa, podklenutá dvěma arkádami na kamenném toskánském sloupku. Renesanční sdružená okna jako ve fasádě do ulice. Severní dvorní fasáda: v levé části jednopatrová tříosá, v přízemí s velkým půlkruhovým, novodobě upraveným oknem do síně. Okna v patrech renesanční v kamenných ostěních. V pravé části renesanční schodišťová vížka, v 1. p. novorenesanční dřevěný arkýř na kamenných konsolách. Východní dvorní průčelí: renesanční, volutový štít nad atikou. Třípatrová dvorní budova s ateliérovým půdním patrem: osmiosá fasáda, dva menší balkóny, velký trojúhelný štít nad středem fasády. Hnědá sgrafita, figurální motivy v 1. a 3. patře a svisle ve středu budovy. Fasáda na severní straně v přízemí zakryta přístavkem kina. Ve 3.p. sgrafitový pás se zvířecími a figurálními výjevy, v nápisu jména účastníků stavby a výzdoby. Na vých. průčelí ve 3. p. výjev lovu na jeleny.