areál kostela sv. Jiljí

Kostelní areál je situován v severní části obce, na terase v prudkém jižním svahu pod zámkem. Je obehnán ohradní cihelnou částečně omítanou zdí s korunou krytou cihlami, která z velké části zpevňuje svah. Zeď je na jihu prolomena schodištěm navazujícím na přístupovou cestu od náměstí, na západní straně je areál ohraničen krytým schodištěm k zámku (dnes částečně pobořeným), na východě je ve zdi prolomena trojdílná kulisová omítaná brána. V sakrálním okrsku se kromě kostela rovněž nachází další cenné stavební a sochařské památky, které sem byly z části přesunuty odjinud. Je to například sloup se sousoším Nejsvětější Trojice, který původně stál na konci sklepů naproti zámeckému vrchu. Sousoší je druhotně umístěno na čtyřbokém soklu se čtvercovou základnou. Ze soklu vyrůstá původní sloup s toskánskou hlavicí, nesoucí sousoší Nejsvětější Trojice zobrazené typem Trůn Boží milosti. Dále to jsou kamenný kříž s nápisovou deskou u zdi kostela a kamenná boží muka / milník s kaplicí a křížem ve vrcholu, která dříve označovala hranici jaroslavického panství.