dům U Zelenků

Řadový třípatrový dům na svažité parcele - spojení tří řadových domů. Uliční fasáda devítiosá s nepravidelnými okenními osami navazujícími na řešení původních fasád tří samostatných domů (4+3+2 osy). Sedlové střechy kolmé k ulici, se dvěma shodnými etážovými volutovými štíty, zakončenými rozeklaným volutovým frontonem a třetím štítem užším a nižším. Přízemí prolomeno mohutným pozdně renesančním bosovaným portálem, ukončeným přímou římsou. Levá čtyřosá část domu je zdobena v patrech chiaroscurem, v meziokenních plochách se zachovalo 6 polí se starozákonními biblickými výjevy.mezi okny 1. patra je umístěno barokní domovní znamení. Okna v přízemí obou částí ukončuje segment, jejich hladké šambrány doplňují středové klenáky. V patrech okna rámována profilovanými lištami. Dvorní fasáda je čtyřpodlažní, nečleněná s trojúhelným štítem ukončujícím rříosou východní část. Na západní dvouosou část navazuje rizalit. Dům je téměř celý podsklepen. Při ulici pozdně gotické kamenné sklepy s valenými klenbami, ve dvorní části navazují renesanční cihlové sklepy s převážně křížovými hřebínkovými klenbami. V přízemí a patře též valené a křížové hřebínkové klenby, 2. a 3. patro plochostropé. Nevhodný poutač do galerie v přízemí.