dům U Pelikána

Areál tvoří dům, zahrada a altán. Na místě středověkého domu, vypáleného 1420, znovu postaven v 80. letech 15. století, poté renesanční přestavba po malostranském požáru (1541), z této etapy se dochovaly klenby v přízemí a obvodové zdi do úrovně 1. patra. Barokně přestavován v l. 1691 - 1700, pak 1777-83 (dochované schodiště a dispozice interiérů). Další úpravy v l. 1845, 1851, 1906 a 1962. Dvoupatrový řadový dům na úzké parcele do svahu má 3 křídla kolem malého dvorku. V úrovni 2. patra navazuje další křídlo při zadním dvorku. Pětiosá nezdobená uliční fasáda, s přizděnou šikmou plentou v přízemí, je uprostřed prolomena obdélným vstupem s nadsvětlíkem s kovovou mříží, po stranách jsou krámcové výkladce, které nejsou (vzhledem ke klesajícímu terénu) umístěny ve stejné výši. Okna v obou patrech lemují stuhové šambrány, v prvním patře nasedají na průběžnou parapetní římsu. Po levé straně vstupu umístěna busta Jana Zrzavého. Uliční budova nepodsklepená, dva sklepy vytesané ve skále jsou pod bočním a zadním křídlem, další dva pod 1. terasou zahrady. Přízemí klenuté, rovněž dvouramenné vřetenové schodiště podklenuté valeně a plackami. Místnosti 1. patra plochostropé s fabiony. V části dochované klasicistní dveře. Dvorní fasády hladké, levá opatřena pavlačemi s plným zděným zábradlím, podklenutými plackovými klenbami a stlačeným pasem. Terasová zahrada a atán Po pravé straně zadního dvora probíhá 3-osá fasáda zadního křídla se vchodem ke šnekovému schodišti do zahrady, která se rozkládá na 3 terasách. Dolní terasu ukončuje zeď uprostřed prolomená nikou. Vpravo je vchod k zaklenutému schodišti na 2. terasu, opatřenému při ústí zděným zábradlím s prolamovanými oválnými otvory. Vpravo stojí obdélný altán. Několik schůdků v další zídce vede na 3. terasu zahrady.