dům U Hvězdy

Areál tvoří dům, zahrada a sala terrena. Do r. 1601 dům součástí sousedního čp. 189/III. Po r. 1647 postaven barokní jednopatrový dům, dodnes dochovaný v přízemí a 1. patře, po 1780 proběhla pozdně barokní přestavba, z té doby 2. patro, klasicistní fasáda a sala terrena na střední zahradní terase. Dům o půdorysu písmene L přiléhá svou levou stranou k příkré stráni, proto má přízemí menší rozlohu než vyšší podlaží. Dvoupatrový dům s 5-osým (v přízemí 4-osým) průčelím je zastřešen mansardovými střechami s komíny s ozdobnými klasicistními hlavicemi. Přízemí členěno pásovou rustikou a ukončeno kordonovou římsou, v pravé krajní ose pravoúhlý vstup v kamenném ostění s nadsvětlíkem, vyplněným mříží z vzájemně provlékaných prutů. Okna 1. a 2. patra jsou 2-křídlá, osazená v líci v plochých šambránách, 3 střední okna 1. patra zvýrazněna po stranách přímými a uprostřed trojúhelným frontonem. Místnosti přízemí klenuté, v patrech plochostropé s výjimkou zaklenuté místnosti v 1. patře dvorního křídla. V letech 1936 a 1939 byly na stěnách a na stropech objeveny nástěnné malby, byly ale zčásti zabíleny r. 1950. Za domem je v úrovni 2. patra dvorek ukončený terasovou zdí, členěnou uprostřed nikou a vstupem do klenutého sklepa. Terasová zahrada, sala terrena Vlevo schodiště do terasové zahrady. První terasu ukončuje v celé šíři parcely sala terrena, zahloubená pod 2. terasu. Původně otevřená 3 širokými segmentově ukončenými otvory, dnes uzavřena okny a dveřmi. V terasní zdi vlevo (náležející Hradu) je nika. Při pravé hraniční zdi schodiště na střední (2.) terasu opatřenou zděným zábradlím mezi pilířky. Po levé straně situován drobný novodobý altán. Vpravo obdélným průchodem výstup po schodišti na 3. terasu, jejíž zadní stěnu tvoří ohradní zeď Hradu. Na terasní zdi osazeny klasicistní kamenné koule, cihelná západní zeď členěna pásováním, čabrakovými hlavicemi a obloukem vyklenutou římsou.