dům U Zlatého koníka

Na parcele domu lze předpokládat středověkou zástavbu v rámci osady Na dláždění. první písemná zpráva z r. 1564 dokazuje existenci již stojícího domu. V barokní době (před r. 1698, a 1711-1723) dům dostavován a klasicistně upraven r. 1838 a 1895 byl v přízemí zřízen výkladec krámu. Řadový třípatrový dům se sedlovou střechou má v patrech čtyrosou fasádu, členěnou kordonovou a parapetní římsou. V přízemí vlevo je v kamenném neprofilovaném ostění vstup s historizujícími dveřmi. Vpravo je dvojice sdružených oken vsazených do kamenného ostění původního vstupu do krámu. Okna pater jsou soustředěna do skupiny, mají štukové rámování a jsou posazena na parapetní římsu. Přízemí je v přední části hloubkovým dvoutraktem s chodbou na levé straně, na nějž navazuje prostor vyhloubený do terénu. Chodba je zaklenuta renesanční valenou klenbou se styčnými lunetami s hřebínky. Návazné hloubkové prostory jsou valeně klenuty. Pravý trakt je renesanční, s valenou, patrně barokní klenbou. Do pater vede klasicistní pilířové schodiště s kovovým zábradlím s vloženými kruhy. V pravém koutě podesty schodiště zamřížovaný osvětlovací čtverec. V patrech jsou trámové stropy.