dům U Tří (zlatých) sekyrek

Řadový čtyřkřídlý dům do Úvozu, 3 p. se 7 osou fasády palácového typu s bohatou vrcholně barokní štukovou výzdobou. Nároží domu i risalitu zvýrazňuje bosáž. Uprostřed přízemí je umístěn segmentově zaklenutý portál s dvoukřídlými vraty. V supraportě je vložena štuková kartuše s domovním znamením - 3 sekery. Šambrány oken 1. a 2. p. jsou stuhové, na horních rozích vytvářejí ucha s kapkou či volutkou. Trojúhelný tympanon štítu vyplňuje štukové slunce a penízkový ornament, po stranách jsou ve střeše vloženy 2 vikýře. Fasáda na Radniční schody je poměrně jednoduchá, 2 patrová. Dvorní fasády jsou jednotně řešené, zadní fas. hl. budovy a levého bočního křídla obíhají ve všech patrech barokní pavlače na mohutných konsolách, pravé boční křídlo se otvírá půlkruhovými arkádami schodišťového prostoru, podobné arkády prolamují 3. p. zadní budovy, nad nímž je terasa. Všechna okna dvorních průčelí rámují stuhové šambrány a dochovalo se zde jedno originální barokní okno. Levé dvorní křídlo má valeně klenutý sklep. Trakt napravo průjezdu je zaklenut valenými klenbami s dvojicemi křížových polí. Levé dvorní křídlo melo v přízemí původně stáj. Pravé dvorní křídlo je dvoutraktové, jeho tři prostory jsou klenuté valeně i plackami. Do dvora je přistaven trakt jednoramenného schodiště, mezi jehož pilíři jsou dvě segmentově zaklenuté niky. Pod zadním křídlem jsou sklepy ve skále, dva valeně klenuté, jeden zaklenutý křížově. V 1. p. hl. budovy jsou velké místnosti opatřeny stropy s fabiony, dochovaly se zde barokní dveřní křídla s ostěním. Nárožní místnosti zdobí nástropní štuk. zrcadlo. Prostor pravého křídla v úrovni 1. až 3. p. vyplňuje pilířové čtyřramenné schodiště, zdobené na podestách zaklenutými plackami se štukovými zrcadly. S hl. budovou spojuje schodište v 1. a 2. p. chodbička vedoucí na pavlač; zaklenutá plackou s bohatým štuk. zrcadlem a jedním polem křížové klenby. Ve 4. p. se zachovaly dřevěné trámové stropy.