dům U Zlaté hvězdy

Nárožní, trojkřídlý, dům, jehož uliční fasády jsou obdobně členěné, na sebe navazují i mansardové střechy. Šestiosá hl. fas. do Nerudovy ul. má nejvýraznější výzdobu. Přízemí prolamují tři segmentově zaklenuté portály, z nichž prostřední patří domovnímu portálu. Rámuje ho vykrajovaná štuková šambrána, v několika plánech sledující obrys archivolty. Uzavírají jej barokní dvoukřídlá vrata. Okna 1. a 2. p. rámují stuhové šambrány s uchy. Okna 3. p. a podkroví mají menší rozměry, rámovaná jsou štukovými šambránami. Suprafenestry a parapety oken, kartuše v domovním portálu, tympanon štítového nástavce a hlavice nárožních pilastrů pokrývá bohatý štuk. dekor s rostlinnými motivy. 4 osá fas. do Úvozu má nároží zdůrazněná rustikou. Na 2. ose zleva je dnes zazděný portál shodného tvaru s bočními portály na hl. fasádě, okna v 1. a 2. p. mají stuhové šambrány. V mansardové střeše jsou vsazeny tři štít. volut. vikýře. Stejně je řešena fas. na Radničních schodech. Částečně podsklepena je záp. část domu. Pod vých. částí domu je velký barokní sklep s valenou výsečovou klenbou a pod pravým uličním nárožím drobný valeně klenutý sklípek. Dispozice přízemí domu sestává ve vých. části z hloubkového trojtraktu a na sev. a již. straně z príčných dvoutraktů. Střední hloubkový trakt zaujímá v přízemí síň, klenutá valeně se styčnými trojúhelnými výsečemi. V bočních stěnách jsou dvojice barokního portálu s kamenným ostěním. Levý hloubkový trakt vyplňuje místnost s valenou výsečovou klenbou, v pravém traktu jsou dvě místnosti valeně klenuté, zadní se styčnými výsečemi. Dnes jsou všechny průchozí a využívané pro restauraci. 3. p. je plochostropé s výjimkou chodby zaklenuté valeně. Šnekovým schodištěm jsou ve všech patrech přístupné pavlače na již. a záp. straně domu. Ve všech místnostech jsou fabionové římsy zpětně obnovené a ve dvou pokojích 1. p. navíc i štuk. vykrajované nástropní zrcadlo. Dle 1 dochovaného kování na dveřích obnovena všechna ostatní.