dům U Červeného ježka

Městiště domu se nachází při patě hradební zdi, v místech, kde je doposud hradební brána. Kvůli nevýhodné poloze (terén, obranné důvody) bylo místo dlouho nezastavené. O část své barokní podoby přišel objekt po požáru r. 1875, kdy následně získal novorenesanční fasádu a bylo přistaveno dvorní křídlo. Zhruba trojúhelná parcela je zastavena trojkřídlým domem nepravidelného půdorysu. Uliční fasáda je čtyrosá, tři jsou sdružené. Přízemí člení pásová rustika a zakončuje plochý kordon. V levé krajní ose je prolomen segmentově zakončený domovní portál, na dalších osách jsou obdélné krámcové vchody. Fasáda je hladká, pod okny probíhá podokenní římsa, 2. patro ukončuje korunní římsa na konzolách. Okna 1. patra mají trojúhelníkové frontony, okna 2. patra úseky přímé nadokenní římsy. Dvorní průčelí je jednopatrové, v patře nesou kovové konzoly pavlač s litinovým zábradlím. Přízemí hl. budovy do ulice je klenuté. Zahrada domu je z ulice přístupná po úzkém schodišti, do dalších pater vede vřetenové klenuté schodiště.