Dromsdorfský dům

V obvod. zdech přízemí dodnes zachovaný pozdně středověký dům. Parcelu uzavírala gotická hradba městského opevnění, která dnes tvoří hraniční zdivo v úrovni sklepu. Dům byl v l. 1592- 93 přestavěn na výstavný pozdně renes. palác, zachovaný z velké části dodnes. Téměř čtvercová parcela na svažitém terénu je zastavena řadovým čtyřkřídlým domem kolem dvora. Fas. raně barokní, zcela jednoduchá. Do ulice se obrací jednopatrová, šestiosá fasáda, v přízemí členěná pásovou bosáží, přecházející u půlkruhově a segmentově zaklenutých krámcových výkladců a vstupu v háky. Kamenný edikulový portál na 2. ose zleva má pravoúhlé rámování, jeho supraportu doplňuje štuková kartuš s erbem. Na 2. ose zprava je ve štuku provedený shodný slepý portál, vyplněný oknem. Zadní fas. je vzhledem ke klesajícímu terénu dvoupatrová, šestiosá, s nestejnými meziokenními intervaly, v přízemí se šikmou přizdívkou, prolomenou 3 vysokými půlkruhovými arkádami, dnes zčásti zazděnými. Dvorní fasády jsou pavlačové, v zadním křídle se v přízemí zachovaly renesanční bosované pilíře dnes zazděných arkád. Prostory přízemí jsou v uličním traktu vesměs zaklenuty valenými klenbami s výsečemi, zdůrazněnými vysokými hřebínky. Průjezd je rovněž zaklenut valenou klenbou s výsečemi. 1. p. je v některých prostorách zaklenuto valenými klenbami s lunetami. Mimořádnou architektonickou hodnotu má síň nad vstupním prostorem ve středním traktu, která má zrcadlovou klenbu s lunetami přizdobenými perlovcovými hřebínky. Sklepy jsou rozsáhlé, soustředěny pod hl. budovou vpravo, některé s kamennou klenbou s otisky šalování. V jednom ze sklepů je kamenný portálek s půlkruhovým záklenkem. Sklepy zřejmě gotické.