dům U Zlatého lva

Areál je tvořen domem a zahradou. První zmínky o domě z roku 1413. Významná stavební činnost v období renesance po požáru Malé Strany roku 1541. Renesanční jádro budovy v úrovni přízemí i přední trakt 1. patra, jak dokládá i letopočet 1620 na podestě. Nad pravoúhlým portálkem vstupní znamení - reliéf lva. Po třicetileté válce dům zchátral. Mezi lety 1679-95 pak byl přestavován, roku 1723 je již popisován jako třípatrový a dobře postavený. Úzká hloubková parcela je zastavěna trojkřídlým domem kolem malého dvorku. Hlavní stavební etapou bylo baroko, z něhož je část kleneb v přízemí a sklepy v zadní části. Barokní je také v 1. patře střední a zadní trakt, rozvržení oken hlavního průčelí i trámové stropy (v přední části domu malované, byly restaurovány v letech 1966-67). V 2. patře jsou dnes barokní už jenom obvodové zdi a zdivo zadní komory vlevo. Barokní 3. patro bylo v klasicismu celé přestavěno. K výrazné klasicistní přestavbě došlo po roce 1851. V letech 1925-28 došlo k razantní přestavbě především středního traktu všech tří pater, byla značně pozměněna dispozice, zastřešen dvorek luxfery, upraveno schodiště. Zahrada domu se rozkládá na dvou terasách ve strmém svahu. Spodní terasa je přístupná z druhého dvorku v úrovni 3. patra schodištěm s novodobým zábradlím. Ukončuje ji zeď s novodobým kovovým zábradlím mezi zděnými pilířky. Další schodiště vede na 2. terasu s obdélným zahradním domkem, zastřešeným sedlovou střechou.