dům U Kříže

Areál tvoří dům, zahrada a altán. Na místě středověkého domu, vypáleného 1420, znovu postaven v 70. letech 15. stol. (dochován sklep a obvodové zdivo do výše 1. patra). Kolem 1526 raně renesanční přestavba, zakrátko vyhořel (1541), vzápětí obnoven. Dochovaná renesanční dispozice přízemí, klenby v hlavní budově a dvorním křídle v přízemí a části 1. patra, dispozice 2. patra hlavní budovy i dvorního křídla. Barokní nástavba 3. patra a atikových křidélek s ozdobným vikýřem, barokní rovněž zadní dvorní křídlo. Klasicistní úpravy 1854, pozdně klasicistní nástavba 2. patra zadní budovy, nové schodiště a změna dispozice levého dvorního křídla r. 1865. R. 1947 pro účely obchodu vybourány příčky v přízemí a v podkroví upraveny 3 ateliéry. Řadový dům téměř čtvercového půdorysu na úzké hloubkové parcele do svahu, za ním 2 křídla (zadní částečně vyhloubené ve svahu). Uliční fasáda třípatrová, 3-osá (sdružená okna zachovávají renesanční rytmus), ukončená korunní fabionovou římsou, nad níž jsou vloženy 2 atikové štíty ve tvaru vlaštovčích křídel. Okna se šambránami v 1. a 2. patře na průběžné římse, ve 3. patře na společné. Ve střední ose v přízemí kamenný pravoúhlý portál s 1-křídlými klasicistními dveřmi s proplétanou mříží v nadsvětlíku a původním označením "No. 187" ve vpadlém poli. Po obou stranách v nestejné výši krámcové výkladce ve tvaru termálního okna. Dvorní fasádu překrývají v patrech pavlače na kovových konzolách se zábradlím z hranolových prutů. Obytný dům - renesanční objekt upravený v baroku a znovu v období klasicismu zahrada - terasovitá s novodobými úpravami, vchod do z. dveřmi vd střeše altán - na obdélník. půdorysu, valbová střecha, novodobě upraven V pravém zadním rohu dvora se uplatňuje tříboká věžice vřetenového schodiště. V celé hloubce hlavní budovy dochován gotický sklep s vysokou valenou klenbou s otisky šalování. Pod zadním dvorním křídlem barokní klenuté sklepy. V přízemí a 1. patře hlavní budovy klenuté prostory, některé s valenou hřebínkovou klenbou. Podobně i v dvorních křídlech. V 2. patře většina místností plochostropá, v průčelí s fabionovými stropy. Ploché stropy i ve 3. patře. Terasová zahrada a altán Zahrada se rozkládá na dvou terasách. Vstup do zahrady je dveřmi ve střeše zadního křídla, která zde dosahuje až k zemi. Ve spodní části zahrady je studna chráněná novodobým dřevěným roubením a stříškou. Vpravo stoupá schodiště na 2. trasu a k altánu v jejím pravém horním rohu. Altán je drobná stavbička na půdorysu obdélníka, krytá valbovou střechou. Zahradní schodiště s plným zděným zábradlím zdobí váza z 19. století. (podle: P. Vlček, ed., Umělecké památky Prahy - Malá Strana, Praha 1999)