dům U Zlaté rolničky

Pův. středověký dům byl ve 14. stol. součástí sousedního Sobíkovského domu čp. 202. V l.1420 a 1541 vyhořel, středověk. kce se nedochovaly. V 16. stol. (1555-71) stavba renes. domu, další úpravy jsou doloženy v 60. letech 17.stol. - nástavba 3. patra a raně barokní úpravy interiéru. V r. 1884 byla obnovena domovní fasáda a r. 1887 proběhly vnitřní úpravy. Obdélná nárožní parcela je kromě malého dvorku ve vých. části zastavěna třípatrovým domem, který se do Thunovské obrací sedmiosou a do Zámecké ul. dvouosou fasádou (některé osy jsou sdružené). Fasády jsou hladké členěné profilovanými římsami (ve 2. a 3.NP průběžné parapetní, nad 3.NP kordonová), obdélná okna jsou lemována štukovými šambránami; sdružená okna mají společné orámování. Mezi okny 2.NP orientovanýmiv Zámecké ul. je obraz P. Marie s Ježíškem na plechu (z 19. stol.) v rámu krytém stříškou, plechovou římsu zdobí ornamentální monogram jména Marie. Na nároží je vsazena kovaná volutová konsola s rolničkou. Vchod, novodobě upravený, je z Thunovské ul. Dům je v celém rozsahu podsklepen, sklepy, s výjimkou plochostropé polosuterénní části orienzované do Thunovské ulice, valenými klenbami. /podle: UPP-Malá Strana, ed. P. Vlček, Academia, Praha 1999/