dům U Tří kaprů

Dům "U tří kaprů" (Putzovský) vznikl přestavbou střed. objektu na renesanční. Z 80. let 15. stol., pochází nárožní gotický sklep, obvodové zdivo přízemí záp. budovy a severozáp. nepravidelné křídlo při zadním dvorku. Tři etapy renesančních přestaveb (po r. 1541 a 1564 a ve 40. letech 17. stol.) vtiskly objektu dnešní vzhled. Poč. 19. stol. bylo postaveno nové klas. schodiště, upraveny pavlače a dispozice interiéru. R. 1935 byl vyměněn krov a železnou konstrukcí byl zpevněn vých. štít. Čtyřkřídlý dům je situován na velké lichoběžné parcele předstupující uliční čáru. Křídla uzavírají vnitřní dvůr, další dvorek je na sev. straně při hranici s čp. 183/III. Do Thunovské ul. se obracejí tři průčelí. Záp. fasáda je tříosá - přízemí prolamují tři segmentově ukončené otvory, patra sdružená okna. Již. jedenáctiosá fasáda postrádá výraznější členění. Přes uličku jsou ve výši 2.NP umístěny tři prampouchy. Podél celého průčelí probíhá vystupující sokl, jihozápadní nároží zesíluje šikmá přizdívka. Záp. fasáda sestává z dvouosého úseku zakončeného renesančním volutovým štítem a pětiosé části odpovídající fasádě vých. dvorního křídla. V r. 1992 zde byla odhalena busta W. Churchilla od sochaře F. Bělského. Hl. kamenný segmentový portál průjezdu uzavírají dvoukřídlá vrata se střední brankou. Již. dvorní fasádu kryje pavlač s klasicistním zábradlím. Sev. dvorní fasáda je hladká s představeným schodištěm k pavlači vých. křídla. Při záp. křídle je schodiště ústící v 2.NP do otevřené síně.