dům U Lampy

Hloubková parcela na příkrém svahu je zastavěna do Loretánské ul. řadovým dvoupatrovým domem a dvěma níže uloženými novodobými křídly s dvorkem. Uliční fasáda je pětiosá se střední sdruženou osou, členěná profilovanými mezipatrovými a parapetními římsami, ukončená profilovanou korunní římsou. 2. osa zprava prolamuje obdélný portál s nadsvětlíkem, uzavřený novodobými dvoukřídlými dveřmi. Okna v přízemí rámují jednoduché stuhové, v patrech profilované šambrány. Okna pater nasedají na parapetní římsy, v 1. p. je doplňují přímé nadokenní římsy. Dvorní fasáda hl. budovy je devítiosá, se čtyrmi osami sdruženými, v přízemí se třemi půlkruhem zaklenutými arkádami (čtvrtou vlevo zčásti zakrývá dvorní přístavba). Všechny arkády jsou slepé, prolomené okny a vchodem. Okna rámují ploché šambrány. Dvorní křídlo má fasádu nečleněnou, dvoupatrovou. Pod terasou, zakončenou zábradlím s pilířky, se ve dvoře nachází trojosé prosté průčelí z r. 1874. Prostory přízemí z vetší části plochostropé, v uličním traktu vlevo hloubkově valeně klenutá místnost s jednou výsečí. Ze suterénu přístup do nižšího sklepa pod uličním traktem vlevo, který má hloubkově valenou kamennou klenbu.