spojené domy

Původně stál na této parcele jeden rozsáhlý dům, který byl ještě před husitskými válkami rozdělen. R. 1420 oba domy vyhořely a ještě r. 1487 zde byly poustky. Pravá část byla zakoupena pro potřeby renthausu, levou část získal Hans Speiss, který zde postavil výstavný dům, z něhož se zachovaly dvoupodlažní gotické sklepy. Dům byl později přestavěn a zakoupen pro Říšskou kancelář. Z renesanční výstavby obou domu pocházejí spodní podlaží obou domů, včetne traktu pod dvorem a risalit s renesančním štítem do Úvozu. R. 1648 koupil levou část císařský vicekancléř, který jej nechal raně barokně přestavět: přibyl vstupní portál, 2. p a krajní západní trakt, při úpravě r. 1783 přibyly klenuté pavlače a přístavek. R. 1825 byl vnitřek adaptován na byty. Tehdy byl také zbořen zbytek strahovské brány na boku domu a upraveno průčelí. Rozsáhlá parcela na příkrém svahu mezi Úvozem a Loretánskou ulicí je zastavena domy o rozdílné výšce, navazujícími na sebe v tupém úhlu, pravý nárožní dům mírně předstupuje. Východní část objektu je značně rozsáhlejší než západní. Hloubka budovy je největší na levé straně, kde je obsaženo patro pod dvorem, ke kterému přiléhá věžový risalit výšky hlavní budovy. Z dvorního průčelí vystupuje na středu výrazný rizalit, který se zleva napojuje na mělčí část v průjezdu. Část vpravo od risalitu je hlubší o jeden příčný trakt oproti části levé. Za domy směrem k Úvozu je klesající terén řešen dvěma terasami zahrady, směrem do Úvozu. Při schodišti ohraničují parcelu hladké ohradní zdi.