dům U Bílého slona

Třípatrový nárožní dům zcela zaplňuje lichoběžníkovou parcelu. Do střední osy západního sedmiosého průčelí je vsazen půlkruhově zaklenutý portál v pilastrové edikule s dvoukřídlými vraty s proskleným segmentovým nadsvětlíkem. Dvouosou jižní fasádu do Thunovské člení na nároží kvadratická bosáž a mohutný nárožní patník, k dvoukřídlému vstupu do zvýšeného přízemí vede přímé venkovní schodiště s kovovým zábradlím. Na místě požárem zničeného středověkého domu byla kolem poloviny 16. století postavena renesanční novostavba, která prošla mezi lety 1682 - 1747 několika barokními přestavbami a po roce 1801 byla zvýšena o klasicistní patro. Pod domem jsou dochované dva renesanční, valeně klenuté sklepy, směrem pod ulici vystupuje z dnešní parcely gotický kamenný sklep rovněž s valenou klenbou a dokládá rozdílný rozsah středověké parcely. V levé části přízemí domu jsou místnosti klenuté valenými klenbami, jedna křížovou hřebínkovou klenbou, ostatní místnosti jsou plochostropé. (podle: P. Vlček, ed., Umělecké památky Prahy - Malá Strana, Praha 1999)