městský dům

Dnešní čp. 296 bylo až do roku 1922 součástí čp. 177 jako zadní trakt paláce. Stavbu započal hrabe Vilém Albrecht Krakovský z Kolovrat. Za Hrzánů z Harrasova měl dům v posledním podlaží věžovitý altán. R. 1755 získala palác svatovítská kapitula, která ho mela v držení do roku 1816. Parcela přibližně lichoběžníkového tvaru je zastavěna pětipatrovým objektem, který má v úrovni 4. patra společné nádvoří s bývalým Hrzánským palácem, se kterým kdysi tvořil celek. Z příčně obdélného domu vystupuje v úrovni 4. patra dozadu levé křídlo, vpravo přízemní křidélko s terasou. Uliční průčelí je pětipatrové, v přízemí je bosovaný sokl oddělený výraznou římsou, dodatečný vstup v levé ose má štukové bosované ostění. Nároží jsou v přízemí okosená, v patrech zvýrazněná nárožní rustikou. Další patra domu jsou oddělena římsami, římsa nad 4. patrem, původně korunní se po přístavbě stala kordonovou. Okna osazená v líci jsou rozvržena tak, že se střídá jednoduché se sdruženým. 5. dodatečné patro je samostatně řešeno, okna jsou jednoduchá, spočívají na průběžném parapetu podlažní zídky. Boční průčelí přejímají členění hlavní fasády. Dvorní průčelí je díky terénu pouze ve 4. a 5. patře. Přízemí hlavní budovy a západního křídla je členěno dodatečně zazděnými arkádami. V hlavním křídle je kamenný vstupní portál s klasicistními dveřmi. Po stranách průčelí vstupy kryté stříškami. Na východní straně je uzavírající zeď s pamětní deskou na F. Engemüllera s reliéfní bustou. Budova je od druhého patra dvojtraktová, v každém podlaží se opakuje střední příčná místnost, předsíň a vřetenové schodiště kruhového půdorysu. Síň je zaklenuta valeně, se styčnými lunetami s hřebínky. Ve všech patrech jsou v pozadí síně vložené pilíře, oddělující jakési podloubí alkovny od ostatních prostor. Další patra jsou také klenutá valenými klenbami s lunetami.