dům U Zlaté studně
Malá Strana
Malá Strana
U Zlaté studně č.p. 166/4
baroko; klasicismus

anotace

Nynější dům vděčí za svou nepravidelnou prostorovou stavbu časté přístavbě nových křídel k pův. baroknímu jádru (zach. klenby, obvod. zdi). V l. 1993-98 prošel dům razantní přestavbou na hotel, při níž byla větší část stavby stržena a znovu vystavěna.

popis památkové hodnoty

Významný doklad organického narůstání architektury ve svahu pod Pražským hradem. Dochované barokní zdivo a reliéf domovního znamení od Josefa Malínského.

popis

Složitá dispozice a různorodost členění hmoty jsou hlavními znaky tohoto objektu, který je z části novostavbou z let 1993-8. Zachovává v sobě podobu původního barokního domu jako úseky obvodových zdí a některé klenuté prostory. Nejstrarší základ budovy se nachází v její střední jižní části. Dálší části postupně přibývaly směrem k severu a jsou terasovitě upravovány nad sebou v prudkém svahu.

• Kód CZ 9045, Malá Strana, býv. město (před r. 1850), Malá Strana, Praha, Hlavní město Praha
  • Kód CZ 48777, Malá Strana (1), dílec hist. osady, Malá Strana, Praha, Hlavní město Praha