Fürstenberský palác

Palácový areál sestává z následujících částí: budovy paláce, zahrady, kašny se sochou chlapce hrajícího si s labutí a kašny s postavou Neptuna. Palác stojí na pozemku bývalých vinic svatojiřského kláštera. Měšťanská zástavba je zde doložena v poslední třetině 16. století. V té době skoupil tyto pozemky císařský rada Václav Berka z Dubé (jeho erb se objevuje na několika místech, např. nástropní malba slavnostního sálu, ostění západního průjezdu, ohradní zídka v parteru) a roku 1580 začal s výstavbou paláce. Jedná se o čtyřkřídlou stavbu v vnitřním dvorem (ve východním křídle schodišťová hala, v západním křídle slavnostní sál vysoký přes dvě podlaží). Na západě příléhají dvě přízemní hospodářské budovy a mezi nimi barokní brána s vraty. Velká Furstenberská zahrada je terasovou zahradou italského typu barokního původu s krajinářsky přeměněným parterem ve spodní rovinné části (upraven 1860 na romantický park). Terasová část je orientována ke střední ose a završena altánem v nejvyšším místě (sklonek 18. století). Na jižním konci osy je situována fontána s pískovcovou sochou Neptuna (Palliardiho úprava 1790). Ve východní části parterové zahrady se nachází fontána s kovovou sochou chlapce hrajícího si s labutí (originál umístěn v přízemí schodišťového křídla).