sirotčinec

Volně v zahradě stojící dvoupatrová budova se zvýšeným přízemím. Členění všech fasád je shodné. Parter je odlišen tmavší hrubší omítkou a oddělen kordonovou římsou. Fasádu ve světlejší barvě rytmizují kanelované liseny. Fasáda je završena silně vyloženou korunní římsou s podhledem zdobeným kazetováním a vejcovcem. Nad ní atika a plochá střecha naprosto ojedinelá u objektu té doby. V severním - hlavním - průčelí vystupuje střední trojosý risalit s pravoúhlým ústupkovým portálem, k němuž vede široké vnější schodiště. Nad portálem je drobný balkon, s vpadlými poli v čele. Nad balkónem je mezi okny reliéfní pražský znak s císařským orlem mezi dvanácti praporci. V pravé boční části je schodiště, vedoucí ke vstupu do zvýšeného přízemí. Schodiště se pravoúhle lomí podél fasády, bok schodiště tvoří desky s vpadlými poli. V levé boční části je pouze balkon. Ve středu jižní fasády je v úrovni zvýšeného přízemí balkon nesený šesti hranolovými pilíři s kónickými patkami. Čelo a boky balkonu mají opět vpadlá pole. V interiéru je zajímavý kruhový vstupní vestibul a na něj po stranách navazující dvě monumentální schodiště na kruhovém půdorysu. Stěny vestibulu člení kanelované liseny, mezi nimi jsou naproti sobe umístěny dvě mramorové pamětní desky. Z vestibulu se projde dvoukřídlými členěnými prosklenými dveřmi s nadsvětlíkem tvořeným prosklenou dřevěnou mříží o 28 polích. Stoupající spirály schodišť nesou do čtverce rozestavené kanelované sloupy, stropy podest a schodiště člení profilovaná štuková žebra. Zábradlí tvoří ornamentálně geometrická mříž. Na klenbě schodiště je geometricky stylisovaný lustr. Hlavním prostorem budovy je zasedací sál v 1. patře. Součástí památkové ochrany je i zahrada s oplocením. Naopak další novodobé drobné stavby na pozemku nejsou předmětem ochrany.