Strakova akademie

V roce 1710 založil hrabě Jan Petr Straka z Nedabylic a Libčan nadaci pro zřízení internátu pro nezámožné aristokratické studenty, "pro cvičení a execitia mládeže chudé stavu vyššího národu českého." Roku 1878 došlo k vykoupení bývalé jezuitské zahrady s kaplí sv. Ignáce a Letním domem z poloviny 18. století. Dle vítězného návrhu Václava Roštlapila byla akademie realizována stavitelem Quidem Bělským. Rozsáhlá budova má výraznou horizontální dispozici se zvýrazněnou středovou částí s čestným dvorem a příčnými bočními křídly vystupujícími do geometricky upravené zahrady. Kromě budovy akademie a zahrady je součástí areálu také brána s mřížovými vraty (v nástavci tepaný znak hraběte Straky) a kamennými sloupky, na kterých se uplatňuje neobarokní tvarosloví. Brána uzavírá parcelu z jižní strany areálu. Plastická výzdoba hlavní budovy je dílem Josefa Maidra a Celdy Kloučka, novodobá úprava objektu byla realizována dle Ladislava Machoně.