Štefánikova hvězdárna

Bývalý strážní klasicistní domek při Hladové zdi dnes tvoří levou část objektu hvězdárny spolu s hranolovou věží, která byla do novostavby (1927-1928) také začleněna- uprostřed, nese největší kopuli. Místnosti v býv. domku jsou zaklenuty valenými klenbami a jednou drobnější plackou. Hvězdárna je dnes jednopatrová, přistavěná k hradební zdi, která je zároveň její zadní sev. stěnou. Hl. fasáda se obrací na jih směrem k Růžové zahradě, je jedenáctiosá, vystupují z ní dva tříosé válcové rizality, které nesou záp. a vých. kupoli, a uprostřed se uplatňuje průčelí býv hradební věže, zdůrazněné mohutnou klasicistní profilovanou korunní římsou na kamenných konsolách; věž nese největší střední kupoli. Do prostoru býv. věže vedou z obou stran chodby kamenné barokní portálky.