kaple Panny Marie Pomocné

Objekt původní kaple, později po odsvěcení sloužící jako skladiště. Ještě později byla stavba uzpůsobena pro obytné účely. Jádro původní kaple je v základě skryto i v dnešní stavbě, která ale v průběhu let prošla četnými přestavbami. Dispozice původní stavby připomínal, ve zmenšené formě, typ kaple P. Marie Altoettingenské. Razantní přestavbou prošla zejména v 80. letech 20. století, s dalšími nepovolenými zásahy po roce 1990 a naposledy po roce 2017. Původní polygon presbytáře, v 80. letech obestavěný novou zdí, v sobě částečně skrývá pozůstatky zdiva původní dientzenhoferovské stavby. Kaple, ve hmotě stále připomínající původní církevní stavbu vždy byla důležitým urbanistickým bodem odkazující na poutní místo z 18. století, v sousedství významných historických památek (Písecká brána, souvislost s městským opevněním, královský letohrádek). Dnešní přední část stavby (původně malá přístavba, postupně rozšiřovaná a navyšovaná) pozměnila původní podobu, kterou se dnešní rodinný dům obrací do přilehlého náměstí. Okenní otvory včetně mříží, přesah střechy, římsa i přilehlá ohradní zeď jsou novotvarem z doby mezi 1980 – 2018. Rovněž interiéry prošly množstvím přestaveb, často nepovolených, které i vzhledem k nové funkci smazaly původní podobu.