dům U Klobásků

Oba domy jsou zmiňovány od r.1653. V r.1829 byl nově postaven severní dům čp.114 a později přestavěn jižní - čp.113. R.1880 nové schodiště do sklepa, další úpravy r.1907(průčelí), 1920 a 1940. V r. 1946 byly domy po sloučeny. Řadová dvoupatrová budova obdélného půdorysu se dvěma dvorními krátkými křidélky má jednotné klasicistní uliční průčelí. Přízemí prolamuje hl. vstup s kamenným pravoúhlým ostěním a segmentově zaklenutým nadsvětlíkem. Nad předloženou korunní římsou vystupuje sedlová střecha. Zadní průčelí hl.objektu je pavlačové. Segmentově podklenuté pavlače jsou omítané a prosklené. Pavlač nad přízemím vynáší profilovaný krakorec na přízedním pilíři. Boční křídla kryjí pultové střechy. V dispozici hl. objektu je patrné propojení dvou budov. Podsklepeno je již.boční křídlo. Sklep s půlkruhovou valenou klenbou s výsečí. V přízemí ze vstupní chodby (klenuté polokruhově valeně) stoupá příkré vřetenové schodiště. Vlevo místnosti klenuté stlačenou valenou klenbou se styčnými výsečemi. Za zadní chodbičkou spojující oba dvory v sev. bočním křídle je místnost klenutá polokruhovou klenbou. Již. polovina domu má pruské klenby do pasů a segmentové klenby. Dispozice pater je plochostropá. (podle UPP Malá Strana)