Malostranská zbrojnice

Zbrojnice vznikla po r. 1614 s využitím staršího objektu na SZ. Přestavěna byla v l.1653-56. Na konci 18.stol. byla adaptovatována na donucovací pracovnu. Další úpravy r.1835, pro zde umístěná jatka. Nové stavení z hrázděného zdiva (1899) zde v nádvoří sloužilo jako měnírna stanice elektrické dráhy. Tato technická památka byla demolována. Čtyřkřídlý, takřka solitérní objekt uzavírá rozlehlý dvůr. Má velmi dlouhé vstupní průčelí se dvěma segmentově ukončenými vjezdy. Fasády klasicistní, částečně pozdně barokní a barokní. Vnitřní prostory jsou pozdně barokních a klasicistní. V hl. budově jsou převážně klasicistní placky, v další části jsou valené klenby s pětibokými výsečemi (pozdně barokními nebo raně klasicistními). Jedině v pravém průjezdu je klenba raně barokní. 1.p.- zřejmě jen s dřevěnými podlahami - sloužilo v pův. raně barokní stavbě k ubytování, v přízemí byl sklad vojenského materiálu. Dnešní dispozice patra vznikla při zmíněných přestavbách, mladší úpravy se omezují na řemeslné detaily. (podle UPP Malá Strana)